Pošto sam od Tehničkog voditelja liga obavješten da ima različitih tumačenja odredbi članka 23. našeg Pravilnika o natjecanjima, ovim putem svima na znanje objavljujem službeno tumačenje i pojašnjenje ovog članka .
SLUŽBENO TUMAČENJE ODREDBI ČLANKA 23. PRAVILNIKA O NATJECANJIMA
ZAMJENA IGRAČA
Članak 23.
Svaka momčad ima pravo u pojedinačnim susretima, u slučaju ozljede ili iz taktičkih razloga zamijeniti ukupno 2 igrača. Zamjena igrača mora bili najavljena i obavljena nakon odigrane tri, odnosno šest pojedinačnih partija.
Zamijenjeni igrač ne može u toj utakmici više nastupiti u pojedinačnim susretima ( može samo u igri parova). U igri parova mogu nastupiti i ostali prijavljeni rezervni igrači – dva potpuno nova igrača.
Tumačenje odredbi članka 23. Pravilnika o natjecanjima
-Svaka ekipa ima pravo tijekom odigravanja pojedinačnih partija u susretima Lige SLAST izvršiti ukupno 2 zamjene. Kako je i navedeno zamjenu igrača ( 1 ili 2 igrača ) može se najaviti i upisati u zapisnik samo nakon 3 odigrane ili nakon 6 odigrani partija. Dakle zamjena se upisuje prije 4. ili prije 7. partije susreta.
- Svaka ekipa ima pravo na slijedeće opcije uvođenja zamjena ;
- nakon 3 odigrane partije uvesti 1. zamjenu, a nakon 6 partija uvesti 2. pojedinačnu zamjenu,
- nakon 3 odigrane partije uvesti 2 zamjene, pa do kraja pojedinačnih partija više nema pravo na zamjene,
- nakon 3 odigrane partije nema zamjena, ali nakon 6 odigranih partija uvodi se 2 zamjene,
- u igri parova se po želji može uvesti 2 potpuno nova igrača ( 6. i 7. igrača ekipe ),
- igrači zamijenjeni nakon prve 3 partije ili nakon prvih 6 partija nemaju pravo više nastupiti u pojedinačnim partijama, ali imaju pravo
nastupiti u igri parova.
Evo Krešo, iako mi ovo tvoje tumačenje da se tako izrazim godi, jer mi je uvijek bilo krivo što Stjepan mijenja samo po jednog igrača po krugu, sad sam opet malo čitao pravilnik i gle što piše u
Članak 30.Kod ispunjavanja zapisnika domaćin ima uvijek postavu A – B - C, a gostujuća momčad X – Y - Z.
Voditelji obiju ekipa su dužni na početku susreta upisati imena igrača koji će nastupiti u prvom ciklusu od tri pojedinačne partije i imena svih mogućih rezervi ( maksimalno 4 ).
Isti postupak se ponavlja na početku svakog ciklusa, dok se sastavi parova upisuju neposredno pred početak igre parova. Unutar igranja jednog ciklusa ne može se naknadno prijaviti drugi igrača za taj ciklus partija.
Sve utakmice igraju se po slijedećem redoslijedu :
1. A-X , 2. B-Y , 3. C-Z,
4. B-X , 5. A-Z , 6. C-Y
7. B-Z , 8. C-X , 9. A-Y
i na kraju 10. igra parova,
Svi pojedinačni susreti i igra parova igraju se na 3 dobivena seta do 11.
U svakom susretu za ekipu može nastupiti maksimalno 7 igrača, koji se najavljuju zapisnikom prije početka susreta.
U pojedinačnim susretima može se izvršiti zamjena ukupno 2 (dva) igrača - prije početka 2. ili 3. ciklusa od po 3 susreta po 1 igrač.Par je neovisan od pojedinačnih zamjena, tj. u paru mogu igrati dva sasvim nova igrača prethodno prijavljeni kao rezerve u susretu.
Po ovome ispada da je Stjepan u pravu ili se treba u članku 30. napisati tako kako si ti dao tumačenje po pitanju članka 23.